9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1874
Ίδρυση της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (Universal Postal Union)
Ίδρυση της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (Universal Postal Union)
Η ιστορία του εκθέματος
Γραμματόσημο του έτους 1950, κλάσης 1000 δρχ από την αναμνηστική έκδοση για την 75η Επέτειο της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης.
Σχεδίαση: Ιωάννης Κεφαλληνός
Εκτύπωση: Χαλκογραφική -Recess «Ασπιώτη-ΕΛΚΑ»
Χαρτί: Υποκίτρινο και έγχρωμο στην πρόσθια θέση.
Υδατόσημο: Κορώνα
Οδόντωση: 13x13 ½
Τιράζ: 2.672.049
ΦΠΗΚ: 3.000
Πρώτη ημέρα κυκλοφορίας: 21 Μαΐου 1950
Στο Διεθνές Συνέδριο Ταχυδρομείων στο Παρίσι το 1948, αποφασίστηκε, τα μέλη της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, να εκδώσουν το 1949, αναμνηστική έκδοση γραμματοσήμων για τη συμπλήρωση εβδομήντα πέντε χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης. Στην Ελλάδα προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη σχεδίαση της έκδοσης ο οποίος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανέθεσαν το σχεδιασμό του γραμματοσήμου στον καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Ιωάννη Κεφαλληνό (1874-1949) εγκαινιάζοντας τη συνεργασία τους που διήρκησε έως το 1954.
Το θέμα του γραμματόσημου είναι «Ο έφηβος του Μαραθώνα», το χάλκινο άγαλμα έφηβου νικητή σε αγώνες που βρέθηκε στο Μαραθώνα το 1927 και χρονολογείται τον 4ο αι. π.Χ. Το γραμματόσημο τιμήθηκε.
Η συνεργασία του Γ. Κεφαλληνού με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ξεκίνησε με τη σχεδίαση αναμνηστικής έκδοσης, η οποία είχε αποφασιστεί στο Διεθνές Συνέδριο Ταχυδρομείων στο Παρίσι, το 1948, με σκοπό να τεθεί σε κυκλοφορία τον επόμενο χρόνο, για τη συμπλήρωση εβδομήντα πέντε χρόνων από την ίδρυση της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης. Στην Ελλάδα, για τη σχεδίαση της αναμνηστικής έκδοσης προκηρύχθηκε διαγωνισμός, ο οποίος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά ούτε και η επανάληψή του τα βελτίωσε. Τότε, κλήθηκε να αναλάβει τη σχεδίαση ο Γ. Κεφαλληνός. Το γραμματόσημο είχε ως θέμα τον Έφηβο του Μαραθώνα και, παρά τις αναμενόμενες καθυστερήσεις, έγινε η αιτία να τιμηθεί η χώρα δύο φορές. Βραβεύθηκε, το 1950, ως το ωραιότερο γραμματόσημο της αναμνηστικής έκδοσης σε όλο τον κόσμο και ακολούθησε η ανακύρηξή του ως ένα από τα δέκα ωραιότερα γραμματόσημα της χρονιάς από τη Φιλοτελική Επιθεώρηση Stamp Collector’s Annual του Λονδίνου.
Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση ιδρύθηκε από τον H. Stephan το 1874, για την ομαλή Ταχυδρομική επικοινωνία μεταξύ διαφόρων κρατών, στη Βέρνη της Ελβετίας, η οποία επιμελήθηκε την Παγκόσμια Ταχυδρομική Σύμβαση (Universal Postal Convention) με αναλυτικούς κανόνες διεκπεραίωσης του επιστολικού Ταχυδρομείου. Η ΠΤΕ δέσμευσε αμοιβαία τα κράτη μέλη της να διευκολύνουν τη διακίνηση της αλληλογραφίας χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, αναγνωρίζοντας τα γραμματόσημα των άλλων κρατών-μελών. Σήμερα συμμετέχουν περισσότερες από 150 χώρες στην ΠΤΕ. Σε περιόδους συγκρούσεων, η εφαρμογή των κανόνων αναστέλλονταν όπως και στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου πολέμου.