ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το έκθεμα του μήνα

8 Νοεμβρίου 1977
Η ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου Β΄ στη Βεργίνα

8 Νοεμβρίου 1977 Η ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου Β΄ στη Βεργίνα

Η ιστορία του εκθέματος​

Σχεδίαση: Παναγιώτης Γράββαλος, Β. Κωνσταντινέα Εκτύπωση: «Μιχ. Α. Μοάτσος», Πολυχρωμία Οδόντωση: 13 Τιράζ: 2.000.000 Πρώτη ημέρα κυκλοφορίας: 17 Ιουλίου Η σημερινή Βεργίνα, στο Νομό Ημαθίας, ήταν η πρώτη αρχαία πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, οι Αιγές, «ο τόπος με τα πολλά κοπάδια» και έδρα των Τημενιδών βασιλέων, που βασίλεψαν από τα μέσα του 7ου- 4ου αι. π.Χ. με γνωστότερα μέλη τους τον Φίλιππο Β΄ (382-336 π.Χ.) και το γιό του Αλέξανδρο (356-323 π.Χ.).

Στη Βεργίνα, στις 8 Νοεμβρίου 1977 ήρθε στο φως η σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 20ου αιώνα στην Ελλάδα. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μανώλης Ανδρόνικος και η ομάδα του ανέσκαψαν ένα θολωτό ταφικό κτίσμα στη Μεγάλη Τύμβο που αναγνωρίστηκε ως ο τάφος του Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππου Β’.

Η μεγάλη έκπληξη του Ανδρόνικου ήταν ότι ο τάφος ήταν ασύλητος και περιείχε πολύτιμα βασιλικά κτερίσματα. Με την ανασκαφή ήρθαν στο φως, η περίφημη χρυσή λάρνακα με τα πόδια λεόντων που φέρει τον δεκαεξάκτινο ήλιο ή αστέρι –σύμβολο της μακεδονικής δυναστείας όπου μέσα βρίσκονταν τα οστά του βασιλιά Φίλιππου Β’, το χρυσό διάδημα με τα χρυσά ελάσματα από φύλλα και βελανίδια που βρίσκονταν πάνω από τα οστά, μια μικρότερη λάρνακα με δωδεκάκτινο αστέρι, μια χάλκινη ασπίδα και χάλκινες περικνημίδες, ασημένια αγγεία και χάλκινα σκεύη. Στην πρόσοψη του τάφου υπήρχε μια ζωγραφική παράσταση με θέμα ένα ομαδικό κυνήγι που ίσως ήταν η αγαπημένη ασχολία του νεκρού.

Παλαιότερα Εκθέματα

Μετάβαση στο περιεχόμενο