a
a

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

a

Το έκθεμα του μήνα Ιανουαρίου

Γραμματόσημο του έτους 1997, κλάσης 50 δρχ. από την αναμνηστική έκδοση για τους Έλληνες κωμικούς του Κινηματογράφου

Σχεδίαση - προσαρμογή: Μ. Βαρδοπούλου Εκτύπωση: Όφσετ Λιθογραφία - «Αλ. Ματσούκης» Χρώματα: Πολυχρωμία Μέγεθος: 35 x 27 mm Οδόντωση: 13 x 13 ¼ Τιράζ: 1.000.000 Κυκλοφορία: 17 Δεκεμβρίου 1997

Η ιστορία του εκθέματος​

Η Γεωργία Βασιλειάδου (Αθανασίου το πατρικό) γεννήθηκε στην Κυψέλη την Πρωτοχρονιά 1897. Αναγκάστηκε να αφήσει νωρίς το σχολείο για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. Σπούδασε φωνητική μουσική στη Γεννάδιο Σχολή και το 1922 έκανε την πρώτη της καλλιτεχνική εμφάνιση στο Λυρικό Θέατρο ως χορωδός. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους θεατρικούς θιάσους της εποχής όπως της Κυβέλης, Μαρίκας Κοτοπούλη, Αιμίλιου Βεάκη, Δημήτρη Μυράτ.

Στα μέσα της δεκαετίας του τριάντα αποσύρθηκε από τον κόσμο του θεάματος. Επανέρχεται το 1939 έπειτα από πρόσκληση του Αλέκου Σακελλάριου να συμμετάσχει στην κωμωδία «Κορίτσια της παντρειάς». Εξελίχθηκε σε μία από τις πιο κοσμαγάπητες κωμικούς, της «ομορφότερης άσχημης» του ελληνικού κινηματογράφου που κατάφερε να περάσει το μήνυμα ότι ο άνθρωπος πρέπει να κρίνεται από την εσωτερική γοητεία, την καλοσύνη, το μεγαλείο της ψυχής και όχι από την εξωτερική του εμφάνιση. Ως τα τέλη της δεκαετίας του ’60, πρωταγωνίστησε σε πολλές κωμωδίες και σχημάτισε και δικούς της θιάσους.

Πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου 1980 και κηδεύτηκε στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.

Φιλμογραφία: Η ωραία των Αθηνών, Η θεία από το Σικάγο, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός, Οι Γαμπροί της Ευτυχίας, Παπούτσι απ’ τον Τόπο σου, Οι Γερμανοί Ξανάρχονται, Ο Γρουσούζης, Το Αμαξάκι, Η Κυρά μας η Μαμή, Ο θησαυρός του Μακαρίτη, Ο Φαταούλας, Το στραβόξυλο, Ο Μαγκούφης, Η Καφετζού, Αστέρω, Μπουμπουλίνα, Η κυρία Δήμαρχος, Διπλοπενιές, Η Περιπτερού.

Παλαιότερα Εκθέματα

Μετάβαση στο περιεχόμενο