a
a

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

a

Παναγιώτης Γράββαλος

Ζωγράφος

1933-2015

Παναγιώτης Γράββαλος

Ζωγράφος​

1933-2015

Σχετικά με τον καλλιτέχνη

Ο Παναγιώτης Γράββαλος σπούδασε την Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών κοντά στους καθηγητές μεγάλους Ζωγράφους, Σπύρο Παπαλουκά και Γιάννη Μόραλη.

Ο καθηγητής της Χαρακτικής Γιάννης Κεφαληνός, διαβλέποντας στα σχέδιά του και τις άριστες επιδόσεις του στη χάραξη, του συνέστησε, να ασχοληθεί και με την Χαρακτική Τέχνη. Η συνεργασία του όμως, με τον μεγάλο Χαράκτη Α. Τάσσο, τον έστρεψε, προς τις Γραφικές Τέχνες και τις Εφαρμογές τους.

Πιστεύοντας στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο της τέχνης και του καλλιτέχνη, ο Παναγιώτης Γράββαλος δίδαξε την Χαρακτική στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο των Σχολών Δοξιάδη από το 1961 μέχρι και το 1967. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών.

Από το 1966 έως το 1993 υπήρξε μόνιμος συνεργάτης των ΕΛΤΑ και σχεδίασε πολλές σειρές Γραμματοσήμων, για τις περισσότερες των οποίων τιμήθηκε, με διεθνείς βραβεύσεις.

Το 1971 σε παγκόσμιο διαγωνισμό στη Βαρσοβία, βραβεύτηκε αφίσα του αθλητικού περιεχομένου με το Α’ βραβείο και έκτοτε εκτίθεται στο Μουσείο Γραφικών Τεχνών της Πολωνίας.

Από το 1986 έως το 2000 ήταν καλλιτεχνικός συνεργάτης της Ιονικής Τράπεζας.

Σχεδίασε πάρα πολλές από τις καρφίτσες πέτου, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, Σχεδίασε επίσης τα 24 επίσημα Συλλεκτικά Νομίσματα που εξέδωσε το Νομισματοκοπείο της Τράπεζας Ελλάδος, από τα οποία 8 Χρυσά και 16 Ασημένια, ενώ είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια για τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά μετάλλια των Αγώνων.

Έργα

Τίτλος έργου

Σύντομο περιγραφικό κείμενο

Τίτλος έργου

Σύντομο περιγραφικό κείμενο

Τίτλος έργου

Σύντομο περιγραφικό κείμενο

Τίτλος έργου

Σύντομο περιγραφικό κείμενο

Μετάβαση στο περιεχόμενο