«Ἔκδοσις Ἀνασυγκροτήσεως»: μεταπολεμικές σειρές ελληνικών γραμματοσήμων του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, 18:30
Το Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνδιοργάνωσαν έκθεση με τίτλο «Έκδοσις Ανασυγκροτήσεως: μεταπολεμικές σειρές ελληνικών γραμματοσήμων για την ανάπτυξη», στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου (ώρα 18:30) και συνδυάστηκε με σχετική ημερίδα.
Γραμματόσημα του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου και αρχειακά τεκμήρια από τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ συνδέθηκαν σε μία περιοδική έκθεση με θέμα τη μεταπολεμική οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από την ανάδειξη βασικών παραγωγικών τομέων στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ.
Κεντρικός πυρήνας της έκθεσης ήταν η σειρά γραμματοσήμων «Έκδοσις Ανασυγκροτήσεως», η οποία κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο 1951, σε σχεδίαση Ι. Κεφαλληνού, και αποτελεί την ελληνική εκδοχή ενός κύκλου εκδόσεων κι άλλων ευρωπαϊκών κρατών, με αρχικά E.R.P. (European Recovery Program, επίσημο τίτλο του Σχεδίου Μάρσαλ).
Επίσης, περιλαμβάνονται ειδικές σειρές αφιερωμένες στην προβολή βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, σε διάλογο με αρχειακά τεκμήρια σχετικά με την ανάπτυξη, ενώ αποκαλύπτονται βασικά στοιχεία για την τέχνη της εικαστικής σχεδίασης και την τεχνική της εκτύπωσης γραμματοσήμων.
Η έκθεση θα πλαισιώθηκε από εργαστήρια ενηλίκων και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά σχετικά με την τεχνική της χαρακτικής.
Το πρόγραμμα της ημερίδας διαμορφώθηκε ως εξής:
18:30. Χαιρετισμοί
18:45. Δρ Μυρσίνη Βαρδοπούλου, Ζωγράφος-Χαράκτης Γραμματοσήμων ΕΛΤΑ, Η παραγωγή γραμματοσήμων στην Ελλάδα-Από τη μεγάλη Κεφαλή του Ερμή έως την «Εμπορική Ναυτιλία» του Τάσσου
19:00. Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Αν. Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής & Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικής και Διεθνούς Ιστορίας (ΚΕΔΙΣ) Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Μια εικόνα χίλιες λέξεις: Η μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ελλάδας μέσα από την τέχνη των γραμματοσήμων»
19:15. Ερωτήσεις-Συζήτηση
19:30. Ξενάγηση στην έκθεση