ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Désiré-Albert Barre

Ζωγράφος

1818-1878

Désiré-Albert Barre

Ζωγράφος​

1818-1878

Σχετικά με τον καλλιτέχνη

Ο Désiré-Albert Barre γεννήθηκε στο Παρίσι στις 6 Μαΐου 1818 και πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου 1878. Ήταν ο δεύτερος γιος του Jacques-Jean Barre (1793-1855), του αρχιχαράκτη του γαλλικού Νομισματοκοπείου από το 1840 έως το θάνατό του το 1855. Ο Désiré-Albert Barre διαδέχθηκε τη θέση του πατέρα του στο Νομισματοκοπείο από το 1855 μέχρι το θάνατό του το 1878. Ο Jean-Auguste Barre (1811-1896), ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, ολοκλήρωσε τη διαδοχή των Barre στo Nομισματοκοπείo από το 1878 μέχρι το θάνατό του το 1896. Η θέση του αρχιχαράκτη στο Νομισματοκοπείο της Γαλλίας δημιουργήθηκε το 1547 από τον βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκο II και οι αρμοδιοτήτες του αφορούσαν τη δημιουργία και παραγωγή μητρών για την την κοπή όλων των νομισμάτων και την προμήθεια των σφραγίδων στο Βασίλειο. Όταν το γραμματόσημο εμφανίστηκε στη Γαλλία στα τέλη της δεκαετίας του 1840, ο αρχιχαράκτης είχε την ευθύνη για τη χάραξη και παραγωγή των στιγέων απαραίτητων για την κατασκευή των τυπογραφικών πλακών που επιτρέπουν την εκτύπωση των εικονιδίων. Από το 1775, ο αρχιχαράκτης κατοικεί στο Μέγαρο του Νομισματοκοπείου (Hôtel de la Monnaie) στο Quai Conti στο Παρίσι.

Από την παιδική του ηλικία ο Désiré-Albert Barre προοριζόταν για τη ζωγραφική. Υπήρξε μαθητής του μεγάλου ζωγράφου Paul Delaroche. Συνοδευόμενος από τον δάσκαλό του και τον γλύπτη αδελφό του, Jean-Auguste Barre, μελέτησε τις τέχνες της αρχαιότητας κατά τη διάρκεια πολλών ταξιδίων που έκανε στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Με την καθοδήγηση του πατέρα του, έμαθε και την τέχνη της χαρακτικής όπου εκφραζόταν πλήρως το καλλιτεχνικό του ταλέντο. Την περίοδο 1845-1855, συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία των σχεδίων και χαρακτικών των πρώτων γαλλικών γραμματοσήμων, και από το 1852 ήταν βοηθός χαράκτη του πατέρα του, ο Désiré-Albert Barre. Εάν η πατρότητα του πρώτου γαλλικού γραμματοσήμου του 1848 («Cérès» ή «Δημοκρατία») αποδίδεται στον πατέρα του Jacques-Jean Barre, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτό καθώς και στις άλλες δημιουργίες του πατέρα του μέχρι το 1855. Κατά την περίοδο της θητείας του ως αρχιχαράκτης του Γαλλικού Νομισματοκοπείου, μεταξύ 1855 και 1878, ο Désiré-Albert Barre δημιούργησε και χάραξε όλα τα γαλλικά νομίσματα και μετάλλια καθώς και όλα τα γραμματόσημα της Γαλλίας και των αποικιών της. Επιπλέον, δημιούργησε και παρήγαγε στιγείς για νομίσματα πολλών χωρών (Κολομβία, Αίγυπτος, Εκουαδόρ, Ελλάδα, Ονδούρα, Μεξικό, Τυνησία, Βενεζουέλα κ.λπ.) και γραμματόσημα (Ελλάδα, Γουατεμάλα, Ρουμανία... ).

Σε όλη του τη ζωή, ο Désiré-Albert Barre διατήρησε μια πολύ ιδιαίτερη, σχεδόν οικεία σχέση με την Ελλάδα, καθώς αντλούσε έμπνευση από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες της αρχαιότητας για τους πίνακές του και αργότερα για τα χαρακτικά του. Αργότερα, ως αρχιχαράκτης δημιούργησε τα νομίσματα του Βασιλείου της Ελλάδας με τη μορφή του Βασιλιά Γεώργιου Α' καθώς και πολυάριθμα μετάλλια και σφραγίδες του Βασιλείου.

Το 1860, η Ελληνική Ταχυδρομική Υπηρεσία του εμπιστεύτηκε τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού γραμματοσήμου. Ο Désiré-Albert Barre επιλέγει να το εικονογραφήσει με τη μορφή του Ερμή, αγγελιοφόρου των Θεών του Ολύμπου. Ο Désiré-Albert Barre, με μοναδικό τρόπο, κατασκεύασε το 1861 τις τυπογραφικές πλάκες των επτά αξιών της «Μεγάλης Κεφαλής του Ερμή» χρησιμοποιώντας τη μέθοδο κοπής νομισμάτων.

Η «Μεγάλη Κεφαλή του Ερμή» είναι το μοναδικό γραμματόσημο που τυπώθηκε ποτέ με αυτή την μέθοδο. Οι τυπογραφικές πλάκες των αξιών του 1861 χρησιμοποιήθηκαν για περισσότερα από είκοσι χρόνια, από το 1861 έως το 1882, για την εκτύπωση των γραμματοσήμων, πρώτα στο Παρίσι και μετά στην Αθήνα. Τις τυπογραφικές πλάκες μπορείτε να τις δείτε στο Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο Αθηνών. Το γραμματόσημο με τη «Μεγάλη Κεφαλή του Ερμή» της παρισινής έκδοσης θεωρείται, από πολλούς φιλοτελιστές, ως ένα από τα αριστουργήματα του κλασικού φιλοτελισμού.

Το 1875/1876, ο Désiré-Albert Barre παρήγαγε επίσης τη μήτρα για δυο νέες αξίες της «Μεγάλης Κεφαλής του Ερμή» που απαιτούνταν απο τη Union Générale des Postes (U.G.P.), πρόγονος της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (U.P.U.). Την ίδια περίοδο δημιούργησε και τα πρώτα ελληνικά ταχυδρομικά προιόντα («ταχυδρομικά δελτάρια») που φέρει και πάλι την εικόνα της Μεγάλης Κεφαλής του Ερμή.

Ο Désiré-Albert Barre παρασημοφορήθηκε απο τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄ της Ελλάδας ως Αξιωματικός του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος το 1869 και πρόχθη στον Σταυρό των Ταξιαρχών τοιυ Τάγματος του Σωτήρος το 1877.i

Louis Fanchini
Académie de philatélie, FRPSL
Σεπτέμβριος 2023

Έργα

Μετάβαση στο περιεχόμενο