ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το έκθεμα του μήνα Ιουλίου

Γραμματόσημο του έτους 1994, Θάνατος του Δημήτριου Βικέλα

Αναμνηστική έκδοση για τα αθλητικά γεγονότα – Εκδηλώσεις Σχεδίαση – Προσαρμογή : Β. Κωνσταντινέα Εκτύπωση : «Αλ. Ματσούκης», Πολυχρωμία Οδόντωση: 14 ¼ x 14 ¾ Τιράζ: 10 000 000 Πρώτη ημέρα κυκλοφορίας: 6 Ιουνίου 1994


Η ιστορία του εκθέματος​

Ο Δημήτριος Βικέλας γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου στις 15 Φεβρουαρίου 1835, γόνος δύο σημαντικών ελληνικών οικογενειών της διασποράς του 19ου αιώνα.

Σε ηλικία 17 ετών ο Βικέλας εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και εργάστηκε στην εμπορική επιχείρηση των θείων του. Σε ηλικία 41 ετών αποφάσισε να εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις και στραφεί αποκλειστικά προς τα γράμματα και την κοινωνική δράση.

Το 1877 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου ανέπτυξε ένα ευρύ κύκλο γνωριμιών. Το καλοκαίρι του 1894 διεξήχθη στη γαλλική πρωτεύουσα το Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο και ο Δημήτριος Βικέλας παρακολουθεί τις εργασίες του, ως αντιπρόσωπος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου. Στις 23 Ιουνίου, ημέρα λήξης των εργασιών του Συνεδρίου, αποφασίστηκε η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η αρχική σκέψη του Βαρόνου Ντε Κουμπερτέν ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνουν το 1900 στο Παρίσι, αλλά ο εμπνευσμένος λόγος του Βικέλα ανέτρεψε την κατάσταση:

 

«...Στην Αθήνα, ασφαλώς δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε μεγαλοπρεπείς γιορτές, αλλά τις πολλές ελλείψεις μας θα αναπληρώσει η εγκαρδιότητα της υποδοχής μας. Δεν θα προσφέρουμε στους επισκέπτες μας διασκεδάσεις άξιες προς την περίσταση, αλλά έχουμε να δείξουμε τα μνημεία και τα ερείπια της αρχαιότητος και να τους οδηγήσουμε στους τόπους όπου τελούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τους αγώνες τους…»

 

Η τολμηρή πρωτοβουλία του Βικέλα προκάλεσε ενθουσιασμό στην κοινή γνώμη και τον τύπο στην Ελλάδα και ήταν η αιτία που συνέβαλε στην απροσδόκητα μεγάλη επιτυχία της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, αλλά και στην παγίωση του θεσμού τα επόμενα χρόνια. Το 1894 εξελέγη πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έως το 1896, οπότε τον διαδέχθηκε ο βαρόνος Ντε Κουμπερτέν.

Πέθανε στην Αθήνα στις 20 Ιουλίου 1908, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Ο Δημήτριος Βικέλας θεωρείται, μαζί με τον Γεώργιο Βιζυηνό, ο εισηγητής του ηθογραφικού διηγήματος στην Ελλάδα. Ο «Λουκής Λάρας» είναι το πιο γνωστό του έργο, με ξεχωριστή θέση στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας.

 

Ο Δημήτριος Βικέλας ανέπτυξε σημαντικό κοινωφελές έργο. Ίδρυσε τον «Οίκο Τυφλών», τη «Σεβαστοπούλειο Σχολή» και το 1899 τον «Σύλλογο προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων» για την έκδοση βιβλίων σε φθηνή τιμή. Μετά το θάνατό του κληροδότησε την πλούσια βιβλιοθήκη του στο δήμο Ηρακλείου Κρήτης, τη γνωστή και σήμερα «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη

 

 

Παλαιότερα Εκθέματα

Μετάβαση στο περιεχόμενο