ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το έκθεμα του μήνα Ιουνίου

10 Ιουνίου 323 π.Χ. Θάνατος του Μέγα Αλέξανδρου στη Βαβυλώνα

Γραμματόσημο των 2 δραχμών με τη μορφή του Μέγα Αλέξανδρου, χρώματος μαύρου-καφέ. Αποτελεί ανατύπωση του γραμματόσημου της τακτικής σειράς του 1954 με τίτλο «Αρχαία Ελληνική Τέχνη Ι», κλάσης 1000 δρχ., χρώματος μαύρο-μπλε βαθύ.

Η ιστορία του εκθέματος​

Οδόντωση: 123/4 x 12 1/2 Υδατόσημοo: Ελληνικό Στέμμα Σχέδιο: Ι. Κεφαλληνός Μέθοδος: Λιθογραφική Εκτύπωση: Ασπιώτη ΕΛΚΑ Τιράζ: 35.608.000 Πρώτη ημέρα κυκλοφορίας: 10 Ιουλίου 1955 Τελευταία ημέρα κυκλοφορίας: 19-05-1977

Ο Αλέξανδρος Γ’ ο Μακεδών, ο γνωστός σε όλους Μέγας Αλέξανδρος, γεννήθηκε στην Αρχαία Πέλλα το 356 π.Χ. και ήταν γιός του βασιλιά Φίλιππου Β’ και της Ολυμπιάδας, πριγκίπισσας της Ηπείρου. Ανέλαβε την εξουσία σε ηλικία 20 ετών και πέρασε τα περισσότερα έτη της βασιλείας του διεξάγοντας στρατιωτικές εκστρατείες σε όλη τη Δυτική Ασία και τη Βορειοανατολική Αφρική. Σε ηλικία 30 ετών ο Αλέξανδρος είχε καταφέρει, χωρίς ποτέ να ηττηθεί, να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην Ιστορία που ξεκινούσε από την Ελλάδα και έφτανε έως την Ινδία. Tο 334 π.Χ. εισέβαλε στην Περσική Αυτοκρατορία και ξεκίνησε μια σειρά εκστρατειών για δέκα χρόνια. Μετά την κατάκτηση του στη Μικρά Ασία, ο Αλέξανδρος διέλυσε τη δύναμη της Περσίας σε μια σειρά αποφασιστικών μαχών (στην Ισσό και στα Γαυγάμηλα), ανέτρεψε τον Βασιλιά Δαρείο και το 326 π.Χ. εισέβαλε στην Ινδία. Ο Αλέξανδρος πέθανε στις 10 Ιουνίου το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα, την πόλη που σχεδίαζε να ιδρύσει ως πρωτεύουσα του και δεν κατάφερε, δυστυχώς, να εκτελέσει μια σειρά προγραμματισμένων εκστρατειών εισβάλοντας πρώτα στην Αραβία. Στα χρόνια μετά το θάνατό του, μια σειρά εμφυλίων πολέμων διέλυσαν την αυτοκρατορία του. Η κληρονομιά του Αλέξανδρου περιλαμβάνει την πολιτιστική διάδοση και τον συγκρητισμό που προκάλεσαν οι κατακτήσεις του. Ίδρυσε περίπου είκοσι πόλεις που έφεραν το όνομά του, με πιο γνωστή την Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο. Η εγκατάσταση των Ελλήνων αποίκων του Αλέξανδρου και η επακόλουθη εξάπλωση του ελληνικού πολιτισμού, οδήγησαν σε ένα νέο Ελληνιστικό πολιτισμό, πτυχές του οποίου ήταν ακόμη εμφανείς στις παραδόσεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στα μέσα του 15 ου αιώνα. Τα στρατιωτικά του επιτεύγματα και η διαρκής, άνευ προηγουμένου επιτυχία στη μάχη, τον καθιστούν, το μέτρο με το οποίο συγκρίνονται πολλοί σύγχρονοι στρατιωτικοί αρχηγοί. Συχνά, κατατάσσεται μεταξύ των πιο ισχυρών ανθρώπων στην ανθρώπινη ιστορία.

Παλαιότερα Εκθέματα

Μετάβαση στο περιεχόμενο