Φιλοτελικό Ταχυδρομικό Μουσείο | Γραμματόσημο του έτους 1966, κλάσης 1.50 δρχ. από την Αναμνηστική Έκδοση για τα 125 χρόνια της Εθνικής Τράπεζας Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το έκθεμα του μήνα

Γραμματόσημο του έτους 1966, κλάσης 1.50 δρχ. από την Αναμνηστική Έκδοση για τα 125 χρόνια της Εθνικής Τράπεζας

Σχεδίαση: Α. Τάσσος Εκτύπωση: «ΑΣΠΙΩΤΗ-ΕΛΚΑ», Χαλκογραφία Υδατόσημο: Κορώνα Οδόντωση: 12 ½ x 13 ¾ Μέγεθος: 25 χ 35.5 mm Xρώμα: κιτρινοπράσινο ΦΠΗΚ: Τιράζ:3.127.441 Σειρά: 4 αξιών Πρώτη ημέρα κυκλοφορίας:30 Μαρτίου 1966

Η ιστορία του εκθέματος​

Ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης και θερμός φιλέλληνας Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος (Jean Gabriel Eynard, Λυών 28.12.1775 – Γενεύη 5.2.1863) υπήρξε μια σημαντική ευρωπαϊκή προσωπικότητα. Οι επιτυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες και η γνώση των οικονομικών μηχανισμών της εποχής, του εξασφάλισαν πλούτο και αναγνώριση στους ανώτερους ευρωπαϊκούς κύκλους.

Η γνωριμία του με τον Ιωάννη Καποδίστρια, θα αποβεί καθοριστική καθώς του εμφύσησε την αγάπη για τον Αγώνα των Ελλήνων. Η δράση του, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης ήταν σημαντική καθώς συνέβαλε στη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά πολεμοφοδίων και κατάφερε να επηρεάσει σημαντικές προσωπικότητες της Ευρώπης για το δίκαιο των Ελλήνων.

Μετά την Απελευθέρωση, ο Εϋνάρδος διατελεί άτυπος οικονομικός σύμβουλος του Ιωάννη Καποδίστρια. Τον πείθει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη της υπαίθρου, με την παροχή δωρεάν κεφαλαίων, αλλά και καλλιεργητικών δανείων στους αγρότες που θα δίνονταν μέσω της ίδρυσης ενός τραπεζικού οργανισμού.

Με διάταγμα του Καποδίστρια στις 2 Φεβρουαρίου 1828, ιδρύεται στην Αίγινα η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα με κεφάλαια του Εϋνάρδου, του Λουδοβίκου της Βαυαρίας και του Καποδίστρια. Η νέα τράπεζα, με διοικητή τον Γεώργιο Σταύρου, επέζησε για έξι μόνο χρόνια (1828-1834) καθώς δεν μπόρεσε να καλύψει τα απύθμενα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Κατάφερε όμως να συνεισφέρει σημαντικά στην ανασυγκρότηση του στρατού, στην κίνηση του στόλου και την καταστολή της πειρατείας, στην πρώτη οργάνωση της διοίκησης, στη συντήρηση φτωχών οικογενειών και συνέβαλε σε πολλά έργα ανοικοδόμησης της χώρας .

Επόμενο τραπεζικό όραμα των Εϋνάρδου και Σταύρου ήταν η ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος το 1841. Οι υπηρεσίες του Εϋνάρδου προς τη χώρα μας συνεχίστηκαν το 1847, όταν αντιμετώπισε τις απαιτήσεις των Άγγλων τραπεζιτών για το δάνειο του 1832 προς την Ελλάδα και μάλιστα πλήρωσε ο ίδιος μισό εκατομμύριο χρυσά φράγκα για να τους ικανοποιήσει.

Ο Εϋνάρδος πέθανε στη Γενεύη στις 5 Φεβρουαρίου 1863. Προς τιμήν του, η Εθνική Τράπεζα έχει ονομάσει «Μέγαρο Εϋνάρδου» το κτίριο που στεγάζει το Μορφωτικό της Ίδρυμα (ΜΙΕΤ) και ο Δήμος Αθηναίων έδωσε το όνομά του σε οδό της πόλης.

Παλαιότερα Εκθέματα