Το Μουσείο διαθέτει μία σχετικά μικρή αλλά ενδιαφέρουσα συλλογή ταχυδρομικών αντικειμένων, δηλ. δερμάτινες ταχυδρομικές τσάντες διανομέων, ποδήλατα και μοτοσυκλέτες, σάλπιγγες, ταχυδρομικά κουτιά, πλήθος ταχυδρομικών σφραγίδων (σήμαντρα) κλπ.
Με δεδομένο ότι τα Ταχυδρομεία στην Ελλάδα συμπεριέλαβαν σταδιακά την παροχή τόσο της τηλεγραφικής όσο και της τηλεφωνικής υπηρεσίας, μπορεί κανείς να δει τηλεφωνικές και ταχυδρομικές συσκευές αλλά και πιο καθημερινές (π.χ. ρολόγια) με το τότε σήμα των τριών ταυ (ΤΤΤ).
Χαρακτηριστικά αντικείμενα είναι π.χ. η μοτοσυκλέτα JAWA Mustang 50cc (Μ23), Τσεχοσλοβακικής κατασκευής του 1979, την οποία χρησιμοποιούσαν οι ταχυδρομικοί διανομείς στην επαρχία. Χαρακτηριστική είναι επίσης, η επιτραπέζια χειροκίνητη μηχανή σφραγίσεως γραμμάτων κατασκευασμένη στo Όσλο το 1965 από την Krag Maskinfabrikk.
Οι πρώτες μηχανές αυτόματης σφράγισης επιστολών εφευρέθηκαν στην Νορβηγία από τον μηχανικό Καρλ Ούχερμανν (Karl Uchermann) και παρήχθησαν από την Krag Maskinfabrikk στις αρχές του 20ού αι.
Από τα ιστορικότερα αντικείμενα του Μουσείου είναι το μεγάλο μεταλλικό κιβώτιο φύλαξης αξιών των αρχών του 19ου αι. που αποδίδεται στον Ιωάννη Καποδίστρια.
Φέρει στην μπροστινή πλευρά θυρεό και στο πάνω μέρος κλειδαριά. Στο εσωτερικό του καλύμματος της κλειδαριάς υπάρχει εγχάρακτη παράσταση με φυτικά μοτίβα και το αρχικό γράμμα «Κ».
Ενδιαφέρουσα είναι και η συλλογή ταχυδρομικών κουτιών. Αρκετά από αυτά είναι παλαιά κουτιά ξένων χωρών (π. χ. Ιταλίας, Τουρκίας κλπ.) και ορισμένα από αυτά είναι μοναδικά όπως το μόνο σωζόμενο από την εποχή της Αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας (1898-1913). Άλλα πάλι έχουν την δική τους ιδιαίτερη ιστορία, όπως ένα γερμανικό ταχυδρομικό κουτί, το οποίο δωρήθηκε σε Έλληνες αιχμαλώτους του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν το Δ΄ Σώμα Στρατού της Ανατολικής Μακεδονίας παραδόθηκε στους Γερμανούς λόγω της ουδετερότητας που επιθυμούσε για την Ελλάδα στον Α΄ ΠΠ ο Κωνσταντίνος, οι αιχμάλωτοι Έλληνες μεταφέρθηκαν στο Γκαίρλιτς (Görlitz) της Σιλεσίας (1917). Η υποδοχή των αιχμαλώτων υπήρξε ιδιαιτέρως φιλική. Τοποθετήθηκαν σε βοηθητικές εργασίες και ορισμένοι μάλιστα παντρεύτηκαν και παρέμειναν εκεί. Κάποιοι Κρήτες από τους Έλληνες αιχμαλώτους, οι οποίοι είχαν υπηρετήσει ως ταχυδρομικοί υπάλληλοι, ζήτησαν με το τέλος του πολέμου και κατά τον επαναπατρισμό τους, να τους παραχωρηθεί το ταχυδρομικό κουτί του τοπικού ταχυδρομείο από το ταχυδρομείο του Γκαίρλιτς, το οποίο έγινε δεκτό και έτσι το κουτί κατέληξε στο κεντρικό ταχυδρομείο του Ηρακλείου.
Σημαντικός είναι και ο μεγάλος τηλεγραφικός και τηλεφωνικός χάρτης της Ελλάδος του 1936 με υπόμνημα. Αξιoσημείωτη σε αυτόν είναι και η σύνδεση Ίμβρου και Τενέδου με την Λήμνο.
Εκτίθενται ακόμη επιστολές σφραγισμένες με ισπανικό κηρό (βουλοκέρι) καθώς και τα σχετικά σκεύη, τα απαραίτητα για την τήξη του, στολές ταχυδρομικών διανομέων της δεκαετίας ’30, μελανωτήρες, γραφομηχανές, τέλεξ κλπ αντικείμενα μικρά και μεγάλα, τα οποία δίνουν την εικόνα της λειτουργίας των παλαιών ταχυδρομικών γραφείων μέχρι τις λεπτομέρειές της.