ΕΚΘΕΜΑΤΑ
Ελληνικά γραμματόσημα εκδίδονται για πρώτη φορά το 1861, 21 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου γραμματοσήμου παγκοσμίως στην Αγγλία (8.5.1840) και ένα χρόνο πριν την έξωση του Όθωνος (1862), σηματοδοτώντας έτσι τρόπον τινά την έναρξη της αναγεννημένης Ελλάδας.
Το γραμματόσημο είναι ο κόμβος, όπου σε μία καλλιτεχνικά δοσμένη μικρογραφία συναντιούνται η τέχνη, η πολιτειακή βούληση, η ιδεολογία και η απλή καθημερινότητα.
Περίφημες για την καλλιτεχνική τους αξία και περιζήτητες από τους φιλοτελιστές παγκοσμίως, οι πρώτες ελληνικές εκδόσεις των Μεγάλων Κεφαλών του Ερμού, σχεδιασμένες στην Γαλλία από τον Αλμπέρ Μπάρ (Albert Barre) γιο του Ζακ Ζαν Μπαρ (Jacques-Jean Barre) χαράκτη των πρώτων γαλλικών γραμματοσήμων.
Μέσα από την ιστορία των γραμματοσήμων μπορεί κανείς να διατρέξει όλες τις πολιτικές και ιδεολογικές διακυμάνσεις της χώρας μας, όλα τα μεγάλα γεγονότα που καθόρισαν την γενική ιστορία του τόπου αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλες της τις πτυχές.
Οι Πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας του 1896, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, επαναστάσεις και πραξικοπήματα, η Εθνική Αντίσταση, Βασιλεία, Δικτατορία, Δημοκρατία, η ευρωπαϊκή πορεία, η εκβιομηχάνιση, η ανασυγκρότηση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αρχαία τέχνη, η βυζαντινή και η νεώτερη, η ελληνική αρχιτεκτονική, ζωγραφική, ο κινηματογράφος, μεγάλες προσωπικότητες των τεχνών αλλά και τις πολιτικής, η ελληνική φύση με την σπάνια χλωρίδα και πανίδα, μέχρι τον λαϊκό πολιτισμό, και πλήθος άλλων θεμάτων σε αναμνηστικές ή θεματικές σειρές εκτίθενται και διαφυλάσσονται στο Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο.
Ο εκθεσιακός χώρος αποτελείται από δύο αίθουσες.
Η πρώτη είναι αφιερωμένη στην ιστορία των ελληνικών ταχυδρομείων και στην μακρόχρονη πορεία τους από το 1828 ως σήμερα. Εκτίθενται τα πρώτα γραμματοκιβώτια από το 1895, σφραγιστικές μηχανές γραμμάτων, ζυγαριές επιστολών και μικροδεμάτων, σάλπιγγες, τσάντες και στολές διανομέων, τηλεφωνικές συσκευές, κ.ά.
Στη δεύτερη αίθουσα ο επισκέπτης μεταξύ άλλων μπορεί να δει τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα με τις Μεγάλες Κεφάλες του Ερμή (1861) που η αισθητική, καλλιτεχνική και ιστορική τους αξία είναι μοναδική. Επίσης τις χαλκογραφικές πλάκες που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτύπωσή τους, μακέτες, φύλλα και δοκίμια, χρωματικές κλίμακες, φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας κ.α, από σειρές γραμματοσήμων που σχεδίασαν καλλιτέχνες, όπως ο ζωγράφος Δ. Μπισκίνης και οι χαράκτες Α. Τάσσος, Ι. Κεφαλληνός, κ.α.
Ένα μεγάλο μέρος των εκθεμάτων είναι αφιερωμένο στα ολυμπιακά γραμματόσημα, αφού η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα διεθνώς που εξέδωσε γραμματόσημα αφιερωμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, που πραγματοποιήθηκαν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.
Στον α΄ όροφο του κτιρίου υπάρχει αίθουσα συσκέψεων, προβολών και άλλων σχετικών εκδηλώσεων. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται επίσης η βιβλιοθήκη με σημαντικό αριθμό βιβλίων και αρχείων για ταχυδρομικά και φιλοτελικά θέματα. Περιλαμβάνονται βιβλία, περιοδικά, κατάλογοι εκθέσεων, κατάλογοι δημοπρασιών, χειρόγραφα, οδηγοί μουσείων, λευκώματα και αρχειακό υλικό. Μεταξύ άλλων τα πρώτα φιλοτελικά περιοδικά του 19ου αιώνα, φιλοτελικά λευκώματα, νομοθεσία που αφορά την ιστορία των Ελληνικών Ταχυδρομείων και των γραμματοσήμων από το β΄ μισό του 19ου αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή.