Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

 

Διάβασε τις πληροφορίες στο κάτω μέρος της σελίδας και τοποθέτησε τις εικόνες στις σωστές θέσεις

1

Ο ΡΒ γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας, το οποίο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Φερές.

Ο ΡΒ εξέδωσε την περίφημη «Χάρτα της Ελλάδος» και συνέγραψε τον Θούριο, έναν φλογερό επαναστατικό ύμνο που έγινε σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία.

Ο ΡΒ οραματιζόταν τη συνεργασία των υπόδουλων βαλκανικών λαών για την απελευθέρωσή τους από τον οθωμανικό ζυγό και τη δημιουργία ενός ευνομούμενου δημοκρατικού κράτους, όπου θα κυριαρχούσε η ελληνική γλώσσα και παιδεία. Οι Αυστριακοί όμως συνέλαβαν τον ΡΒ τον Δεκέμβριο του 1797 και τον παρέδωσαν στους Τούρκους, οι οποίοι τον θανάτωσαν και τον έριξαν στον Δούναβη.

2

Η ΦΕ ιδρύθηκε στην Οδησσό και οι ιδρυτές της προχώρησαν στην εγγραφή μελών στις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού και στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, ενθαρρυμένοι από το επαναστατικό πνεύμα του Ρήγα Βελεστινλή, τους αγώνες του Λάμπρου Κατσώνη και των Σουλιωτών, καθώς και την αναταραχή που προκαλούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία απείθαρχοι πασάδες.

Χρησιμοποιούσαν κρυπτογραφικό κώδικα για να επικοινωνούν μεταξύ τους και υπέγραφαν με ψευδώνυμα. Η μύησή τους στην οργάνωση είχε τη μορφή ιεροτελεστίας, που τη σφράγιζε ο όρκος μπροστά σε ιερέα.

Το 1818, όμως, μεταφέρθηκε η έδρα της στην καρδιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη. Τότε η στρατολόγηση μελών επεκτάθηκε παντού και στη σημερινή Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα σχέδια της ΦΕ, η Επανάσταση επρόκειτο να ξεκινήσει ταυτόχρονα στη Μολδοβλαχία και την Πελοπόννησο, ώστε να διασπαστεί ο οθωμανικός στρατός, ο οποίος βρισκόταν ήδη σε πόλεμο με τον Αλή Πασά στα Ιωάννινα.

3

Τελικά αποφασίστηκε να ξεκινήσει η Επανάσταση από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες (σημερινή Μολδαβία και Ρουμανία), όπου δεν υπήρχε οθωμανικός στρατός, οι ηγεμόνες τους ήταν Έλληνες Φαναριώτες και κατοικούσαν εκεί πολλοί Έλληνες.

Υπολογίζοντας στη ρωσική βοήθεια, ο ΑΥ πέρασε τον Φεβρουάριο του 1821 τον ποταμό Προύθο και μπήκε στη Μολδαβία. Η Επανάσταση άρχισε και ο ΑΥ με τους περίπου 2.000 άντρες που συγκέντρωσε, στράφηκε προς το Βουκουρέστι. Στις 24 Φεβρουαρίου ο ΑΥ κυκλοφόρησε προκήρυξη με τίτλο «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» και κάλεσε στα όπλα τους Έλληνες της περιοχής.

Η εξέγερση στη Μολδοβλαχία καταδικάστηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες έδωσαν άδεια στα οθωμανικά στρατεύματα να εισβάλουν.

Ο ΑΥ, με μερικές χιλιάδες πεζούς και λιγοστούς ιππείς, αντιμετώπισε τον πολυάριθμο οθωμανικό στρατό σε πολλές μάχες αλλά η αποφασιστικότερη μάχη που δόθηκε τον Ιούνιο του 1821 στο χωριό Δραγατσάνι, τελείωσε με ήττα των Ελλήνων.

Καταδιωκόμενος ο ΑΥ, πέρασε στην Αυστρία όπου φυλακίστηκε.

4

Για να καταπνίξει την επαναστατική δραστηριότητα, ο Χουρσίτ Πασάς έστειλε από τα Ιωάννινα τους πασάδες Κιοσέ Μεχμέτ και Ομέρ Βρυώνη. Τον πολυάριθμο οθωμανικό στρατό περίμεναν στην Ηράκλεια και στις γέφυρες του Γοργοποτάμου και της Αλαμάνας οι οπλαρχηγοί Πανουργιάς, Ιωάννης Δυοβουνιώτης και ΑΔ. Στις 23 Απριλίου 1821, οι Τούρκοι εκδίωξαν τους υπερασπιστές των δύο πρώτων θέσεων, τραυματίζοντας σοβαρά τον Πανουργιά και σκοτώνοντας τον συμπολεμιστή του Ησαΐα, επίσκοπο των Σαλώνων (Άμφισσας). Έπειτα στράφηκαν εναντίον των υπερασπιστών της Αλαμάνας.

Μετά από σκληρή μάχη, οι ελληνικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν. Παρόλο που ο ΑΔ ειδοποιήθηκε να εγκαταλείψει τη θέση του, αυτός συνέχισε να πολεμά. Τραυματίστηκε, όμως, και πιάστηκε αιχμάλωτος. Ο Ομέρ Βρυώνης του πρότεινε να του χαρίσει τη ζωή με αντάλλαγμα να προσχωρήσει στον στρατό του. Ο ΑΔ αρνήθηκε και θανατώθηκε με φρικτό τρόπο.

5

Ο ΘΚ πρότεινε να πολιορκήσουν την Τριπολιτσά, που ήταν η κεντρική διοικητική, εμπορική και στρατιωτική έδρα των Τούρκων στην Πελοπόννησο. Οι Έλληνες θα κατόρθωναν να αποδυναμώσουν και τα υπόλοιπα κάστρα της περιοχής. Έτσι, με επικεφαλής τον ΘΚ κινήθηκαν προς την Τριπολιτσά. Μετά την νίκη στο Βαλτέτσι, οι Έλληνες αγωνιστές μπόρεσαν να πολιορκήσουν την Τριπολιτσά στενότερα.

Ο Δράμαλης, πασάς της Λάρισας και αρχηγός της εκστρατείας στην Πελοπόννησο, συγκέντρωσε 18.000 στρατιώτες και την άνοιξη του 1822 κατευθύνθηκε νότια.

Τότε, ο ΘΚ μαζί με άλλους αγωνιστές έθεσε υπό τον έλεγχό του τις διαβάσεις και τα περάσματα. Αλλά και άλλοι οπλαρχηγοί, όπως ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας και ο αδελφός του Νικήτας Φλέσσας, κατέφθασαν για να βοηθήσουν.

Στις 26 Ιουλίου 1822, έγινε φονική μάχη στα Δερβενάκια, όπου ο Οθωμανικός στρατός καταστράφηκε και στα χέρια των Ελλήνων έπεσαν πολλά λάφυρα. Ο ΘΚ ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος.

6

Όταν άρχισε η Επανάσταση, ο ΚΚ εγκατέλειψε το εμπορικό ναυτικό, όπου ήταν πλοίαρχος, και πήρε μέρος σε καταδρομές εναντίον των Τούρκων. Τον Ιούνιο του 1822, ανατίναξε με το πυρπολικό του στο λιμάνι της κατεστραμμένης Χίου τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, στην οποία βρήκαν το θάνατο ο αρχιναύαρχος Καρά Αλής μαζί με περίπου 2.000 Οθωμανούς ναύτες και στρατιώτες.

Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, ο ΚΚ πυρπόλησε στην Τένεδο την αντιναυαρχίδα του νέου Τούρκου ναυάρχου, με αποτέλεσμα ο οθωμανικός στόλος να κλειστεί στην έδρα του στα Δαρδανέλια. Το 1824, ο ΚΚ κατέστρεψε δύο ακόμη τουρκικά πολεμικά πλοία στη Σάμο και τη Λέσβο, ενώ το 1826 τραυματίστηκε σε επίθεση εναντίον μιας τουρκικής φρεγάτας και κινδύνεψε να αιχμαλωτιστεί.

7

Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, διορίστηκε από την επαναστατική Κυβέρνηση αρχιστράτηγος στη Στερεά Ελλάδα ο οπλαρχηγός ΓΚ και στάλθηκε να αντιμετωπίσει τον Κιουταχή. Ο ΓΚ, πρώην κλέφτης και έπειτα αρματολός στην περιοχή αυτή, είχε μεγάλη πολεμική πείρα.

Ο ΓΚ νίκησε τις οθωμανικές δυνάμεις στο Δίστομο, καθώς και σε επταήμερη μάχη που έδωσε εναντίον τους στην ορεινή Αράχοβα, τον Νοέμβριο του 1826. Έως τις αρχές του 1827, είχε κατορθώσει να εκδιώξει τα οθωμανικά στρατεύματα από το μεγαλύτερο μέρος της Στερεάς Ελλάδας. Στη συνέχεια, έσπευσε να βοηθήσει τους πολιορκημένους αγωνιστές στην Αθήνα.

Ωστόσο, την παραμονή της επίθεσης, μια μικρή συμπλοκή εξελίχθηκε σε μάχη. Ο ΓΚ, που ασθενούσε, όρμησε με το άλογό του στον τόπο της σύγκρουσης, αλλά τραυματίστηκε και ξεψύχησε την επόμενη. Ήταν 23 Απριλίου του 1827.

Ο απρόσμενος θάνατος του ΓΚ έριξε το ηθικό των πολεμιστών και η σύγκρουση κατέληξε σε μεγάλη καταστροφή του ελληνικού στρατεύματος.

8

Οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσισαν να μεσολαβήσουν από κοινού για την επίλυση του Ελληνικού Ζητήματος. Η Υψηλή Πύλη όμως, ενθαρρυμένη από τις στρατιωτικές της επιτυχίες, αντέδρασε απορρίπτοντας τη μεσολάβηση.

Τότε, αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν στην Πύλο, για να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων. Στη Ναυμαχία του Ν, τον Οκτώβριο του 1827, οι ναυτικές συμμαχικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, καταστρέφοντάς τον ολοκληρωτικά. Η νίκη του στόλου των συμμαχικών δυνάμεων στο Ν επιτάχυνε τις εξελίξεις, οδηγώντας τελικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας.

9

Ο ΙΚ καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κέρκυρας. Διετέλεσε υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας μέχρι το 1822, οπότε απομακρύνθηκε από τη θέση του και εγκαταστάθηκε στην Ελβετία. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1827, η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Η συγκεντρωτική διακυβέρνηση του ΙΚ και η σύγκρουσή του με πολλά τοπικά συμφέροντα προκάλεσαν  δυσαρέσκειες και αντιδράσεις. Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, ο ΙΚ δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο, με αποτέλεσμα να επικρατήσει αναρχία στη χώρα.

Λίγα λόγια για τα γραμματόσημα των ερωτήσεων

Τα γραμματόσημα με τα πορτρέτα των ηρώων της Επαναστάσεως πρωτοκυκλοφόρησαν την 1η Απριλίου 1930 για την επέτειο της 100ετηρίδος από την Παλιγγενεσία, δηλαδή από την ανακήρυξη του πρώτου ανεξαρτήτου Ελληνικού Κράτους μετά την Άλωση, αν και η αρχική προσπάθεια ήταν για να κυκλοφορήσουν την 25η Μαρτίου.

Τα γραμματόσημα παραγγέλθηκαν στην Αγγλία στην εταιρεία Bradbury Wilkinson & Co Ltd, μετά από διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο είχαν λάβει μέρος τρεις αγγλικές εταιρείες, μία ελληνική (η γνωστή Ασπιώτη-ΕΛΚΑ), μία ελβετική και μία αμερικανική.

Η σειρά περιλάμβανε δύο διαφορετικά γραμματόσημα για τις αξίες των 50 λεπτών, της 1 δραχμής και της 1,50 δραχμής.

Δυστυχώς για τους φιλοτελιστές της εποχής, δεν κυκλοφόρησε ολόκληρη η σειρά σε όλα τα ταχυδρομεία, δηλαδή δεν κυκλοφόρησαν παντού τα γραμματόσημα εκείνα που είχαν την ίδια τιμή αλλά διαφορετική παράσταση (π.χ. με αξία 50 λεπτών υπήρχαν δύο, ένα με την Μπουμπουλίνα και ένα με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη), με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες τους προς το τότε Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανταποκρίθηκε αμέσως ως προς την αναπλήρωση της έλλειψης.

Επειδή η ζήτηση υπήρξε μαζική, ιδίως για τα γραμματόσημα των μεγάλων αξιών (5 δραχμών), απαγορεύτηκε από το Υπουργείο η μαζική αγορά μεμονωμένων γραμματοσήμων, παρά μόνο σε περίπτωση αγοράς ολοκλήρων των σειρών.

Παρά την άρτια καλλιτεχνική εκτέλεση, παρατηρήθηκαν προβλήματα ουσίας, όπως η απουσία των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821 από την Κρήτη και, όπως παρατήρησε ο Παύλος Καρολίδης σε επιστολή διαμαρτυρίας, η ιστορική ακρίβεια των πορτρέτων της Μπουμπουλίνας και του Αθανασίου Διάκου, καθώς και εν μέρει του Κολοκοτρώνη.

Δεν έλειψε, όμως, και ένα πολύ σοβαρό σφάλμα στην απεικόνιση των συνόρων του νέου κράτους. Έτσι, στο γραμματόσημο των 4 δραχμών που απεικόνιζε τον χάρτη με τα σύνορα της ελεύθερης Ελλάδας, ο χάρτης δεν περιλάμβανε την Εύβοια και τις Βόρειες Σποράδες (Σκιάθο, Σκόπελο κλπ) με τη Σκύρο.

Το ότι η σειρά αποτελείτο από 18 γραμματόσημα, με σκοπό να έφθαναν τον συμβολικό αριθμό των 21, επέσυρε τις επικρίσεις και τα αρνητικά σχόλια καθώς, παρά την υψηλή ποιότητα και τον επετειακό χαρακτήρα, κινδύνευε η σειρά να χαρακτηρισθεί από τους φιλοτελιστές ως κερδοσκοπική και να υποβιβαστεί η συλλεκτική της αξία. Εν τέλει, μόνο η υψηλή αισθητική της αξία τη διέσωσε από τον συλλεκτικό υποβιβασμό.

Τελικώς, προκειμένου να καλυφθεί η απουσία της Κρήτης από την σειρά για το 1821, αλλά και να μη μειωθεί η συλλεκτική αξία της σειράς, κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1930 ένα γραμματόσημο με θέμα το ολοκαύτωμα της μονής Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, που όμως αφορούσε την Επανάσταση του 1866. Η βιασύνη υπήρξε τόση, ώστε κυκλοφόρησε στα ταχυδρομεία πριν εκδοθεί το σχετικό διάταγμα!

Η εν λόγω σειρά ήταν η πρώτη που αποσύρθηκε από την κυκλοφορία στην καθορισμένη ημερομηνία, καθώς πλέον τα αποσυρόμενα γραμματόσημα καταστρέφονταν, ώστε όσα απέμεναν να έχουν υψηλή συλλεκτική αξία.

Η σειρά έλαβε την τιμητική θέση στην 1η Φιλοτελική Έκθεση στην Αθήνα, που οργανώθηκε την ίδια χρονιά (1930) και την επισκέφθηκε πλήθος επισήμων.

Το γραμματόσημο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου ανήκει σε μία σειρά του 1927, η οποία κυκλοφόρησε αρχικά λόγω επετείου στην Πύλο στις 20 Οκτωβρίου, και ολόκληρη η σειρά (μαζί με το εν λόγω γραμματόσημο) στις 16 Μαρτίου 1928.

Η παράσταση προέρχεται από λιθογραφία από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η οποία απεικονίζει την ανατίναξη της Αιγυπτιακής ναυαρχίδας.

Το γραμματόσημο με τον «Όρκο Φιλικού» προέρχεται από πίνακα του Δ. Τσόκου (1849) και πάλι από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Είναι έκδοση του 1965 και αποτελεί επανασχεδίαση του πίνακα από τον μεγάλο Έλληνα χαράκτη Τάσσο (Τάσσος Αλεβίζος). Ωστόσο, η κριτική υπήρξε αυστηρή,  καθώς οι μορφές είναι θολές και δεν αναδεικνύουν ούτε την τόσο γνωστή παράσταση ούτε και το μεγάλο ταλέντο του χαράκτη. Η μόνη δικαιολογία είναι ότι ίσως ο πίνακας να ήταν από την φύση του ακατάλληλος για να αποδοθεί σε τόσο μικρό μέγεθος.

Η παραγωγή έγινε από την εταιρεία Ασπιώτη-ΕΛΚΑ, η οποία την ίδια χρονιά (1965) είχε πιστοποιηθεί, ώστε να λαμβάνει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς εκτύπωσης γραμματοσήμων και του ΟΗΕ.

Η μικρή σειρά (μόλις δύο γραμματόσημα και ένας φάκελος) εκδόθηκε με αφορμή την επέτειο της ιδρύσεως της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό το 1814 από τρεις αφανείς, καθημερινούς ανθρώπους (Νικόλαο Σκουφά, Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ) με σκοπό την απελευθέρωση του υπόδουλου Γένους.